fredag 31 januari 2014

Pluto frågor!

Vad skiljer den tidigare planeten, numera dvärgplaneten, från de klassiska planeterna?
Svar: Den är mindre än alla andra planeter, Dvärgplaneter har inte lika stor massa för att göras rund av sin egen gravitation som planeter, men som samtidigt inte har rensat undan allt skräp kring sin egen omloppsbana.

Varför bör Pluto inte betraktas som en planet?
Eftersom den är liten och inte har tillräckligt stor massa för att göra sig helt runt som vanliga planeter, dvärgplaneter ska egentligen inte jämföras med småplaneter. Det var för att förhindra en inflation i antalet planeter som man satte upp dessa regler.

Finns det anledningar till varför Pluto fortfarande bör betraktas som en planet?
Svar: Som sagt var det för att förhindra en inflation i antalet planeter som man satte upp dessa regler. Man ska dock tänka på att dessa regler endast gäller inom vårat solsystem. För andra solsystem finns det inga fastslagna regler, iaf inte av oss jordbor. Anledningen till detta är vi ännu inte kan se så små objekt i andra solsystem så att det blir något problem. När vi väl kan se objekt i tex Plutos storlek i andra solsystem lär nog en diskussion uppstå.


Jag tycker inte att Pluto bör vara en planet eftersom den är så liten så att om det skulle vara en plantet så skulle det bli en inflation av planeter, men nu är det mer uppdelat, min åsikt.

söndag 26 januari 2014

Hur stjärnor bildas!


  1. Jag har valt att skriva om hur stjärnor bildas och för hur länge sedan dom första stjärnorna bildades.
  2. Jag kommer också att skriva om vad för kemiska ämnen en stjärna innehåller, även hur en stjärna föds och hur en stjärna dör ut. Jag valde detta för att jag tyckte detta lät intressant och för att jag inte riktigt visste dom här frågor till exempel ”hur dör en stjärna?” eller ”Hur födds en stjärna egentligen?”.

  3. Vad är egentligen en stjärna? Om vi tittar ut på en natthimmel kan vi se flera miljarder stjärnor, vi människor ser dom som små lysande prickar som trängs tätt ihop med varandra. Men egentligen så sitter stjärnorna långt ifrån varandra. Den vanligaste stjärnan som vi människor känner till är solen. Solen är 4,6 miljarder gammal, alltså ungefär lika gammal som planeten jorden. 200 miljoner år efter Big Bang så skapades dom allra första stjärnorna. Stjärnor bildas aldrig enskilt, utan dom föds i grupp. Hur bildas egentligen en stjärna? På sina platser finns det anhopningar av gas och stoft, så kallade gasmoln, och där kan nya stjärnor bildas. Om ett gasmoln blir tillräckligt stort kan det dras samman och på grund av den inneboende gravitationen. Då stiger inte bara densiteten utan även temperaturen och molnet börjar efter hand rotera. En så kallad protostjärna bildas, vilken avger ett svagt rött ljus på grund av den energi som frigörs vid sammandragningen. Värme och tryckpåverkan från omgivningen kan också inverka på bildandet av en stjärna. Hur föds egentligen en stjärna? Är det som vi människor? Kommer från magen på en planet? Nej inte riktigt, så här är det. Stjärnor föds i jättelika gasmoln som blivit instabila och börjat dra sig samman under inverkan av sin egen gravitation. Orsakerna till det kan vara flera, t.ex. ett par gasmoln kolliderar eller att chockvågen från en supernova explosion påverkar molnet. Delar av molnet börjar sedan fragmenteras i mindre delar som var och en kommer att ge upphov till en stjärna. Ett moln kan ge upphov till allt från en stjärna till flera tusen. Var det någon stjärna som föddes före big bang? Svaret är nej. Om man nu tror på big bang så skapade den stora smällen dom första planeterna.

  4. http://home.swipnet.se/astronomisida/fods.htm
  5. http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/hur-bildas-stjarnor
  6. http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/hur-dor-en-stjarna
Skit i alla nummer, det var enda sätter ja kunde lägga upp det!






fredag 24 januari 2014

Minikurs Buddismen!

1. När och var föddes prinsen Siddharta?  

Prinsen Siddharta föddes omkring år 560 f.Kr. i en liten by vid berget Himalaya.

2.Varför spärrade pappan in Siddharta i ett palats? 

För att Siddharta inte skulle drabbas av religiöst grubbel beslöt pappan att han skulle leva ett lyxliv bakom palatsets stängda portar.

3.Vilka två ytterligheter prövade Siddharta?

Hon prövade leva lyxliv och fattigdoms livet.

4. Vad hände under Bodhiträdet?


 Han beslöt sig för att inte resa sig förrän han hade nått den slutgiltiga insikten.

5. Vad gjorde Buddha under 40 år? 

I över 40 år vandrade Buddha omkring i norra Indien tillsammans med sina lärjungar och predikade.

 6. Vad menade Buddha med att allt är ett lidande?

För en dag drabbas vi alla av bekymmer, sjukdom och oro. Allt som vi sätter värde på försvinner, och det är lidande.

7. Vad var orsaken till lidandet enligt Buddha?

Den andra sanningen talar om att orsaken till lidandet är livstörsten.
Det är livstörsten som driver fram återfödelsen.

8. Hur kan lidandet upphöra enligt Buddha?

När man kväver människans livstörst kan man stoppa återfödelsen och då når man målet, frid och fri från alla önskningar.

9. Beskriv vägen för att upphäva lidandet.

 Buddha ansåg att man inte kunde välja de två ytterlighetsvägarna för att nå nirvana. Den första vägen att leva ett liv i njutning är inte bra. Den andra vägen att plåga sin kropp leder inte heller till nirvana.


10. Nämn 4 punkter i den åttafaldiga vägen.

Rätt sinnelag. Det innebär att en människa ska vara fri från begär och onda tankar.
Rätt tal. Varken lögn, skvaller eller tomt prat får förekomma.
Rätt handlande. Man ska ta avstånd från dödande och stölder.
Rätt liv. Då får inte bedrägeri eller spådomskonst förekomma.

 11. Beskriv tillståndet: nirvana. 

Själva ordet nirvana betyder: utsläckt eller blåsa ut. Den som når nirvana slipper efter döden att återfödas.


12. Vad ansåg Buddha om gudar? han tyckte det var meningslöst att be och offra, eftersom ingen Gud lyssnar till bönerna. Varje människa kunde bestämma sitt eget öde genom att på egen hand befria sig från återfödelsen.

 13. Vad ansåg Buddha att människorna själva skulle göra för att finna sanningen? 

Buddha undervisade visserligen om sin lära, men bara för att hjälpa människorna
 att själva finna sanningen om livet.



14. Buddhismen har splittrats i två grenar. 

Vilka två syndbuddismen och nordbuddismen. nordbuddismen kallas mahayana och syndbuddhismen kallas för hinayana.


15. Nämn fakta om Hinayana-buddhismen.

Hinayana finns främst i Thailand, Burma, Sri Lanka, Kambodja och Vietnam. Hinayana betyder ”lilla vagnen”. Med det menas att bara munkar och nunnor kan nå nirvana.

tisdag 21 januari 2014

Minikurs, Hinduism!

1. Hur uppstod hinduismen?

Svar: Hinduismen uppstod på 1500-talet f. Kr. då arierna invaderade Indien. Arierna kom norrifrån och var ljushyade. Indiens invånare, som kallades för dravider, var ett mörkhyat folk. De besegrades och arierna blev ett härskarfolk. Ariernas och dravidernas religiösa föreställningar sammansmältes och hinduismen uppstod.


2. Nämn fakta om återfödelsen.


Svar: Tron på återfödelsen är mycket viktig inom hinduismen. Hindun tror på själavandring. Det innebär att själen vandrar vidare till en ny kropp när kroppen dör. Vilken gestalt hon tar beror på hur hon har levt i det föregående livet. 


3. Vilka var de första kasterna?


Svar: Präster, krigare, bönder och handelsmän.

4. nämn fakta om det kastlösa.

Svar: Runt 150 miljoner människor i Indien är kastlösa, och förr i tiden menades det med att dom var oren. Dom kastlösa fick tvätta andra kasters kläder under nätterna och förbjöds att gå utanför dörren på dagarna. Mahatma Ghandi var den första som kämpade för dom kastlösa.

5. Förklara uttrycket karma och dess betydelse.

Svar: Karman är det som bestämmer vilket kast man ska hamna i i sitt nästa liv. Om man har varit god under ett liv så finns det chans att man flyttas upp till ett högre kast i sitt nästa liv. Om man inte lyckas med att vara god under livet så kan man sänkas ner ett kast.


6. Nämn fakta om den heliga kon.

Svar: Den heliga kon är helig eftersom Arierna var nomader med kor. Då var det deras viktigaste ägodelar. Det är inte så att hela kon är helig, utan alla endel delar är mer heliga än andra. T.ex. så är mulen inte helig, eftersom Shiva (en gud) en gång förbannade den, medans svansen är väldigt helig. Om en hindu är döende borde den hålla i en kosvans för att få ett bra liv efter döden. 

7. Vilka är de tre huvudgudarna?

Brahma, Vishnu och Shiva.
8. Hur hyllar man gudarna?

I dom flesta hinduiska hem finns det ett slags altare där man varje morgon och kväll ber och offrar för gudarna. Det finns bilder på gudar och gudinnor, och under andakten så brukar man tända rökelser och offrar t.ex. frukter.

9. Nämn fakta om Brahma

Svar: Brahma är skaparguden. Genom honom har allting blivit till. Som skapar guden är Brahma höjd över alla andra gudarna, men numera är han nästan glömd i Indien och ingen dyrkar honom.

10. Redogör för Vishnus betydelse.

Svar: När det onda hotar ingriper Vishnu. Enligt hinduisk tro kan Vishnu uppenbara sig genom att låta sig födas som en människa och leva på jorden för att hjälpa människorna till rätta.

11. Nämn fakta om Shiva.

Svar: Dyrkas främst i södra Indien. Han är källan till både gott och ont, den som tar liv men ändå skapar ett nytt liv. Som dödsgud kan han vara fruktansvärd, men som livets gud är han mild och kärleksfull.

12. Nämn fakta om Vedaböckerna.

Svar: Det är den äldsta mycket utvecklade boken, den är även helig. en äldsta bland Vedaböckena är Rigveda. Den innehåller böner och beskrivningar hur offer ska gå till.

13. Nämn fakta om Varanasi.

Svar: Varanasi är hinduernas heliga stad. Staden ligger vid den heliga floden Ganges i norra Indien. Varanasi har cirka 1,6 miljoner invånare.

14. Redogör för Sadhus. 

Svar: Hinduernas heliga män kallas för Sadhus. Det är människor som lever mycket enkelt och inte äger några saker, allt i syfte att uppnå frälsning. 

15. Vad kallar indierna sin religion?

Svar: Hinduismen eftersom det kallas det indiska. 

16. Vilket är hinduernas viktigaste mål?

Svar: att uppnå förening med den heliga anden. 

17. Nämn fakta om ahimsa-begreppet.

Svar: det betyder icke död. Denna princip leder ofta till att många hinduer är vegetarianer.