tisdag 4 mars 2014

Ord, Sammanfattning NO

bända
varmvatten
byggstenar, atomer och molekyler.
vibrerar
utvidgar
bygger broar.
stårullar
slaka
dras ihop
temperaturer
strykjärn
termostat
bimetall
strömbrytare
elektriska kretsen
värmeutvidgning
vätska
sprit
speciell alkohol för att det inte ska frysa.
spiral
skala
Celsiusskalan
fryspunkt
kokpunkt

Sammanfattning:
Att dra upp ett lock kanske inte alltid anses som den lättaste saken att göra, man klarar aldrig alltid att skruva upp det där syltlocket, ett tips är att ta varmt vatten på locket, men hur kan det bli lättare om man gör så? Här kommer förklaringen, varmvattnet värmer upp både locket och glasburken. Atomerna i glaset och locket börjar då röra sig mer. Både glaset och metallen ut­vidgar sig därför en aning. Men metall utvidgar sig mer än glas. Det är därför det fungerar. Metall­ locket blir helt enkelt en aning för stort för glas­burken. 

Ämnen i fast form utvidgar sig egentligen ganska lite när man värmer dom, men utvidgningen är ändå så stor att vi måste ta hänsyn till den ibland. När man bygger broar tex som ska kunna röra sig lite fram och tillbaka så ska man lägga stålrullar under den, tack vare rullarna ska betongen röra sig en aning utan att bron ska spricka i sina fästen. På sommaren när det är varmt så händer elledningarna slaka, på vintern, när tempraturen sjunker sträcks ledningarna eftersom kylan gör som att det dras ihop. Kylan gör så att det dras ihop och värme gör så att det bli slaka.

Hur fungerar ett strykjärn? Man måste ju kunna ändra temperaturer på strykjärnet och det gör man genom att när bimetallen (2 sammanpressade metaller) värms utvidgar sig de två metallerna olika mycket och det gör att bimetallen böjer sig. I termostaten används bimetallen till strömbrytare. När strykjärnet börjar gå upp i värme så böjs metallen åt ena håller och bryter strömmen men när strykjärnet blir alldeles för kallt så sluter den på nytt den elektriska kretsen.

En termometer består av en vätska som är en sorts sprit och den spriten består av en speciell alkohol för att inte vätskan ska bli till is om det blir för kallt, man använde kvicksilver innan men det har man tagit bort för ungefär 15-20 år sedan.

Frågor:
Varför tog man bort kvicksilver från termometern?
Varför får man lättare upp syltburken när man tar varmt vatten på locket?
Hur långt är det mellan vattenmolekylerna som minst i ett rum?
Hur fungerar en termometer?









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar